Asbest
Asbest

Asbest. Dat klinkt eng en gevaarlijk. In sommige situaties is asbest inderdaad gevaarlijk, maar vaak niet. Daarom is het goed om hier meer over te lezen.

Wat is asbest?

Tot de jaren 80 werd asbest veel gebruikt in de bouw. Het leek een ideaal bouwmateriaal. Het is sterk, slijtvast, bestand tegen loog, zuur en warmte. Het werkt isolerend en was goedkoop. Asbest heeft dus veel goede eigenschappen. Helaas is er ook een nadelige eigenschap. Asbest bestaat uit microscopisch kleine vezels. Die vezeltjes zijn de boosdoeners: als ze vrijkomen, kunnen ze kanker veroorzaken. Vanaf 1993 is de verkoop, het gebruik en het bewerken van asbest verboden.

Soorten asbest

Losgebonden asbest is asbest waarvan de vezels niet of nauwelijks zijn vastgezet in het basismateriaal. Denk hierbij aan brandwerende isolatie en spuitasbest.
Hechtgebonden asbest is asbest waarvan de vezels stevig zijn verankerd in het basismateriaal. Een voorbeeld hiervan is golfplaten.

Wanneer is asbest gevaarlijk?

Er is onderzoek gedaan naar de risico’s van asbest. Losgekomen asbestvezels kunnen long- en darmkanker veroorzaken, maar alleen bij mensen die deze vezels hebben ingeademd. Hoe lang en hoe vaak iemand is blootgesteld aan de vezels bepaald mede hoe hoog het risico is. Zo is het risico op een asbest gerelateerde ziekte statistisch gezien klein als iemand één keer is blootgesteld aan asbest. U kunt de vezels alleen inademen als de vezels op een of andere manier zijn losgekomen. De vezels uit losgebonden asbest kunnen makkelijk vrijkomen, omdat de vezels niet vastzitten in een basismateriaal. Bij hechtgebonden asbest is er volgens deskundigen geen direct risico voor de gezondheid, zolang de vezels niet loskomen.

Vuistregels voor asbest
  • Wilt u gaan klussen in een woning die gebouwd is voor 1994? Vraag altijd eerst advies aan ons.
  • Verwijder nooit zelf asbest, ook geen vloerzeil of golfplaat.
  • Neem altijd contact op met Wonen Vierlingsbeek als u asbest wilt laten verwijderen.
  • Verzaag, schuur of breek nooit asbest. Dat is gevaarlijk en zelfs strafbaar!
  • Boor nooit een gat in asbest, ook dat is strafbaar.
  • Twijfelt u of een materiaal asbest bevat? Vraag dan advies aan ons.
Vragen?

Voor vragen kunt u contact op nemen met Wonen Vierlingsbeek, telefoon (0478) 632 296