13 januari 2020: Wonen Vierlingsbeek bestaat 50 jaar!

09-01-2020


Maandag 13 januari is het zover. Wonen Vierlingsbeek viert haar 50 jarig jubileum. Op 13 januari 1970 werd bij notariële akte (toen genaamd) Stichting Volkshuisvesting Vierlingsbeek opgericht. Eén van de redenen om de stichting op te richten was het feit dat de gemeente alleen woningwetwoningen mocht bouwen en geen premie huurwoningen.
 
Van woningen en laat staan een werkapparaat was toen nog geen sprake. Het was vanaf het begin van een groeiproces tot de organisatie zoals we die die nu kennen onder de naam Wonen Vierlingsbeek, met als statutaire naam Stichting Wonen Vierlingsbeek.
 
De naamswijziging is op 13 maart 2008 statutair vastgelegd. Tot deze naamsverandering is besloten nadat de woningcorporatie zich vanaf de oprichting in 1970 heeft ontwikkeld van een organisatie die vrij risicoloos het landelijke volkshuisvestingsbeleid uitvoerde tot een organisatie die bedrijfsmatig moet opereren en daarbij ook (financiële) risico’s moet incalculeren. De nieuwe naam die gemakkelijker in de mond lag, was tegelijkertijd een uiting van het feit dat de stichting zich nadrukkelijk wilde profileren naar de stakeholders, zoals gemeente, zorginstellingen en andere maatschappelijke organisaties binnen het werkgebied.
 
Met aanvankelijk alleen een vrijwilligers bestuur werd gewerkt aan het realiseren van de eerste woningen. Van deze eerste door de stichting gebouwde woningen hebben we er nog enkele in eigendom aan de Cat. de Berthoutstraat in Vierlingsbeek en de Pater Bleijsstraat in Overloon. In 1973 was er een enorme groeistuip als gevolg van de overname van ca. 170 woningen van het gemeentewoningbedrijf van de voormalige gemeente Vierlingsbeek. Dit was tevens de start van de realisatie van vele nieuwe huurwoningen in de gemeente Vierlingsbeek.
 
Mede vanwege deze groei werd op 1 juli 1977 Wim Peters vanuit de gemeente gedetacheerd als administrateur van Wonen Vierlingsbeek. In 2005 werd hij directeur van Wonen Vierlingsbeek (wel nog steeds in dienst van de gemeente). Het werkapparaat was in de tussentijd gegroeid naar 3 medewerkers en groeide in 2005 naar 4 medewerkers. Op 1 april 2006 volgde er een wisseling van de wacht met de aanstelling van Tonny Strijbosch als directeur. De organisatie had toen nog een Raad van Toezicht en een Bestuur boven de directeur.
 
Eind 2008 is definitief besloten de bestuursvorm te wijzigen van een drielagenstructuur naar een tweelagenstructuur. Vanaf 1 juli 2009 is de bestuurlijke inrichting van de organisatie omgebouwd naar het tweelagen model met een Raad van Commissarissen en een directeur-bestuurder. Op 1 april 2013 nam Peter Verhoeven het stokje als directeur-bestuurder over. Mede als gevolg van de nieuwe woningwet (2015) veranderde er veel (met name qua regelgeving). Nu in 2020 kunnen we stellen dat de organisatie staat als een huis. In 2017 zijn we verhuisd naar een modern kantoorpand aan de Spoorstraat 27 in Vierlingsbeek. Nog steeds met 4 medewerkers (3,6 fte) en voorzien van een moderne automatiseringstoepassing die ons daarbij ondersteunt (in 2019 vervangen en ingericht).
 
Het nieuwe ondernemingsplan 2020-2023 staat in de steigers en straalt uit dat Wonen Vierlingsbeek als zelfstandige organisatie de laagdrempeligheid en goede dienstverlening voor haar huurders wil voortzetten. Dit was wel eens anders. Eind jaren ‘90 zijn er fusiegesprekken geweest met woningstichting Boxmeer, Sint Anthonis en Vierlingsbeek. De conclusie was begin 1999 dat fusie op dat moment niet tot de mogelijkheden behoorde omdat woningstichting Boxmeer vasthield aan haar structuur met een directeur/bestuurder. Van deze ontwikkelingen is momenteel gelukkig geen sprake.
 
Na de aankoop van de 170 woningen en de bouw van vele nieuwe woningen zijn eind jaren ‘70, begin jaren ’80 veel woningen verkocht aan de zittende huurders (in totaliteit ca. 200 woningen, waarvan ca. 100 van de in 1973 aangekochte woningen). Het gevolg was dat er deels een versnipperd bezit ontstond. Reden om te stoppen met de verkoop van huurwoningen. Dit werd in 2013 weer opgepakt, met als doel die woningen te verkopen in blokken waar in het verleden reeds één of meerdere woningen waren verkocht. Momenteel staan er nog 50 woningen op deze lijst. Op 13 januari 2020 heeft Wonen Vierlingsbeek 495 woningen in de verhuur in de zes kernen van de voormalige gemeente Vierlingsbeek.
 
In 6 van deze woningen wonen nog steeds de huurders die er op 13 januari 1970 ook als hoofdhuurder woonden. Dit kunnen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Op maandag 13 januari zullen wij hen verrassen met een klein presentje. Ons huurderspanel, een overlegorgaan waarin 7 huurders van Wonen Vierlingsbeek zitten, zullen we zeker niet vergeten. Ook de overige huurders zullen rond deze datum een klein presentje tegemoet kunnen zien.
 
Een presentje vanwege het 50 jarig jubileum en tevens met een vooruitblik naar de grote opgave van verduurzaming van het bezit, die de komende jaren op ons afkomt. De eerste gasloze woningen hebben we overigens op 17 december 2019 in Vortum-Mullem kunnen opleveren.
 
Nog voldoende te doen dus!

Peter Verhoeven
directeur-bestuurder

Terug