Gemeente Land van Cuijk gaat energiearmoede tegen

03-11-2022

Graag delen we de onderstaande boodschap van de gemeente Land van Cuijk met onze huurders en lezers. 

Aanleiding

Door de stijgende energieprijzen krijgen steeds meer gezinnen in de gemeente Land van Cuijk te maken met financiële problemen. Het Rijk heeft maatregelen aangekondigd, die vanaf 2023 van kracht worden. Gemeente Land van Cuijk richt begin november een noodfonds energiearmoede op voor de ondersteuning van inwoners en de ondersteuning van verenigingen en accommodaties. Dit noodfonds moet vooral op de korte termijn meer lucht geven als er financiële problemen spelen.
 

Energietoeslag

Eerder werd al aan inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm een energietoeslag beschikbaar gesteld. Met het noodfonds komt eenmalig een bedrag van €800,- beschikbaar voor huishoudens met een inkomen tussen 120% en 130% van de bijstandsnorm. Meer informatie hierover vind je op www.gemeentelandvancuijk.nl/geldzorgen. Heb je eerder de toeslag aangevraagd en kwam je toen niet in aanmerking? Dan kun je de toeslag opnieuw aanvragen!  
 

Adviesgesprek

Inwoners met een inkomen boven de grens van 130% van de bijstandsnorm die in financiële problemen komen, kunnen zich bij de gemeente melden. De gemeente kijkt met hen naar andere mogelijkheden voor ondersteuning. In een adviesgesprek kan gewezen worden op schuldhulpverlening, kan gekeken worden naar het bestedingspatroon, maar kan ook worden gesproken over energiebesparing en zelf je huis verduurzamen.
 

Bijzondere bijstand en regelingen

Door afspraken met Startpunt Geldzaken worden online geldplannen beschikbaar gesteld, waarmee inwoners eenvoudig zelf kunnen berekenen waar het mogelijk is te besparen. Ook kunnen inwoners contact opnemen met de gemeente voor ondersteuning, zoals een adviserend gesprek. Dit is al een eerste stap om meer helderheid te krijgen in de oplopende kosten. Ook kan tijdens een gesprek worden verwezen naar ondersteuning op het gebied van energiebesparing.
Op de website van gemeente Land van Cuijk staat informatie over Leergeld Land van Cuijk, waarmee kinderen mee kunnen doen aan sport, cultuur en onderwijs. Ook staat hier informatie over de collectieve zorgverzekering. Vanaf half november kunnen inwoners zich aanmelden voor deelname in 2023.
 

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de frontoffice van het Sociaal Domein op (0485) 85 44 44 of per mail inkomensondersteuning@landvancuijk.nl. De website www.gemeentelandvancuijk.nl/geldzorgen geeft alle informatie nog eens op een rijtje. 

Terug