Goed om te weten over energiebesparing

04-10-2022

Aanpak stijgende energiekosten
 

Kabinetsplannen
Steeds meer mensen hebben door de gestegen energie- en voedselprijzen moeite om rond te komen. Tijdens Prinsjesdag kondigde het kabinet een aantal maatregelen om de pijn te verzachten.
Het kabinet wil vanaf 1 januari 2023 een tijdelijk prijsplafond invoeren voor gas en elektriciteit.

Het kabinet denkt aan een tarief van maximaal € 1,45 voor gas en € 0,40 voor elektriciteit. Dit plafond geldt voor een volumegrens van 1.200m3 voor gas en 2.900 kWh voor elektriciteit. Dat is het gemiddelde verbruik van een Nederlands huishouden. Ongeveer 60% van de huishoudens verbruikt minder dan deze volumes. Verbruik je meer? Dan betaal je voor het meerdere deel het markttarief.

Het verder uitwerken van de details van een prijsplafond heeft de hoogste prioriteit van het kabinet En het is daarvoor in overleg met onder andere energiebedrijven en sociale partners. Het kabinet zet in op meer maatregelen om burgers meer zekerheid te bieden en ervoor te zorgen dat mensen hun rekening kunnen blijven betalen.

Tegemoetkoming in woonlasten

Ook wil het kabinet de mensen die door de snel stijgende kosten financieel het meest in de knel komen, extra ondersteunen in hun woonlasten. Vanaf juli 2023 krijgen huurders met een laag inkomen (tot 120% van het sociaal minimum) een huurverlaging van gemiddeld € 57 per maand. Verder stijgt vanaf 1 januari 2023 de huurtoeslag met circa € 17 per maand. 

● Energieleveranciers
In november en december krijgen huishoudens 190 per maand aan compensatie van het kabinet. Dat zal ook via de energiebedrijven worden uitgevoerd. Wie een lagere energierekening heeft krijgt evengoed 190 euro.
● Noodfonds
Er komt er een gezamenlijk noodfonds van de overheid en energieleveranciers waarmee moet worden voorkomen dat kwetsbare huishoudens met een betalingsachterstand te grote schulden opbouwen. Mensen moeten perspectief houden op een schuldenvrije toekomst. Daarom moet de gemeentelijke schuldhulpverlening hen hulp kunnen (blijven) bieden. Het kabinet wil zoveel mogelijk voorkomen dat schuldregelingen worden opgezegd wanneer mensen niet langer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.
● Gemeenten
De gemeenten krijgen de mogelijkheid om een deel (€ 500) van de energietoelage die voor volgend jaar was voorzien al dit jaar uit te keren, bovenop de € 1.300 die voor 2022 al was voorzien voor sociale minima. Gemeenten krijgen daarnaast aanvullende middelen van het kabinet om mensen met geldzorgen snel hulp te kunnen bieden. Ook heeft het kabinet met energieleveranciers besproken dat er weer vaste contracten worden aangeboden in 2023.

Energiecoach

Inwoners van gemeente Land van Cuijk kunnen gratis gebruik maken van een energiebespaarcoach! Zo’n 450 inwoners hebben al zo’n coach op bezoek gehad. Energiebespaarcoaches zijn getrainde vrijwilligers, die graag helpen bij het grip krijgen op het eigen energieverbruik én het besparen van energie. Ze werken op afspraak en komen bij mensen thuis voor een energiescan, geven handige tips en beantwoorden vragen over het energiegebruik. Daarna kun je zelf aan de slag met de tips op het gebied van verlichting, warm watergebruik, verwarming, tocht en het energieverbruik van elektrische apparaten.
Ook leent de coach een luchtkwaliteitsmeter en energieverbruiksmanager uit. Dit geeft meer inzicht in het energieverbruik (real time) en men ziet in één oogopslag of er voldoende wordt ventileert in uw woning. Wil je zelf een energiecoach op bezoek krijgen? Meld je dan aan via www.brabantwoontslim.nl   

Verduurzamen woningen


● Wonen Vierlingsbeek
Door het afschaffen van de verhuurdersheffing per 1 januari 2023 krijgen corporaties meer ruimte om te investeren. Zo ook Wonen Vierlingsbeek. Wij zetten deze investeringsruimte onder andere in om onze woningen verder te verduurzamen, zonder huurverhoging. We starten als eerste met de woningen die een label E of F hebben.  

Daarnaast treffen wij maatregelen om de woningen geleidelijk gasloos te maken. Door bijvoorbeeld het plaatsen van warmtepompen, zonnepanelen en de mogelijkheid tot elektrisch koken. Maar dat alles kunnen we niet voor deze winter al voor alle woningen klaar hebben. Want dit vraagt veel voorbereiding.
En er zit op dit moment op veel materialen een lange levertijd en is er een tekort aan menskracht om alle werkzaamheden uit te voeren. Natuurlijk infomeren wij je ruim van te voeren als wij in jouw woning of complex aan de slag gaan.

Tien extra bespaartips voor alle bewoners

 • Zet je verwarming overdag één graadje later en bespaar ongeveer 7% energie
 • Zet de verwarming 3-4 graden lager voor je gaat slapen
 • Doe alle hal- en tussendeuren dicht en sluit s ’avonds de gordijnen
  verwarm geen ruimtes waar je niet verblijft
 • Plaats radiatorfolie achter je radiatoren
 • Vervang gloei- en halogeenlampen door Ledlampen en bespaar 70% elektra
 • Douche niet langer dan 5 minuten en koop een besparende douchekop
 • Gebruik de wasmachine op ecostand en droog je was op een waslijn
 • Vervang alle apparaten ouden dan 15 jaar door energiezuiniger apparaten
 • Zet je CV-ketel op 60 graden via www.zetmop60.nl en bespaar  5-10% gas.

Terug