​Help jij mee met het opzetten van een voorzorgcirkel in jouw buurt?

18-01-2023

In het Land van Cuijk worden op verschillende plaatsen Voorzorgcirkels opgezet. Dankzij voorzorgcirkels kun je je in jouw eigen buurt nog meer thuis voelen! Sociom voert het opzetten van deze Voorzorgcirkels uit. Wonen Vierlingsbeek ondersteunt deze Voorzorgcirkels.

Wat is het?

Een Voorzorgcirkel is voor jong en oud bestaat uit een groep mensen, die bij elkaar op loopafstand wonen, dus in je eigen buurt of straat. En deze groep mensen is bereid om, als dat nodig is, elkaar te helpen met hand- en spandiensten. En misschien denk je dan dat dat al gebeurt. Maar  toch zijn er nog veel mensen een vraag niet dúrven stellen of het gevoel hebben er alleen voor te staan. Soms is ook onduidelijk wat men graag voor elkaar zou willen doen als het nodig is. Vandaar dat we op deze plek aandacht aan dit model Voorzorgcirkel geven.

Hoe werkt het?

Een Voorzorgcirkel start met een bijeenkomst van belangstellenden die bij elkaar in de straat of buurt wonen. Uiteraard krijg je uitleg over de werking én kun je op een formulier aanvinken wat jij zij graag zou doen voor een ander.
En óók: of jij zelf nu al een vraag hebt, die je niet op eigen kracht kan oplossen. Denk daarbij aan praktische zaken zoals een klusje in huis, een maaltijd, iemand helpen met de computer, vervoer, gezelschap, een hondje uitlaten enzovoorts.

Verbinders

Twee personen van de groep worden de verbinders van de Voorzorgcirkel. Zodat er twee mensen zijn die het overzicht hebben op wat er aangeboden en gevraagd wordt. Zij kunnen bemiddelen in vraag- en aanbod.

Resultaat

Dit model maakt vragen stellen gemakkelijker omdat het normaal is dat we elkaar in de buurt iets kunnen vragen. Iedereen die meedoet heeft het telefoonnummer van de verbinders. Als er een vraag gesteld wordt, bekijken de verbinders of iemand uit de groep een aanbod heeft dat daaraan tegemoet komt. Ook letten de verbinders erop dat niet steeds dezelfde persoon wordt gevraagd voor een bepaald klusje.

Belangrijk

Als je een aanbod doet, behoud je altijd de vrijheid om te laten weten als het je niet uitkomt op dat moment. De ervaring leert dat er vaak wél iemand beschikbaar is die het kan doen en hetzelfde aanbod heeft gedaan. Want het mooie is dat veel mensen graag iets voor een buur doen, dus het aanbod is overwegend zeer ruim! Zo creëren we, ook uit voorzorg,  voor iedereen die meedoet een zorgzame structuur in de buurt.

Doe je mee?

Heb je belangstelling om zo’n cirkel in jouw straat op te zetten? Of heb je er vragen over? Neem dan contact op met Juliëtte van der Stap van Sociom, telefoonnummer 06-89973101. Of stuur een mail naar juliettevanderstap@sociom.nl
 

Terug