Huurderspanel breidt kennis verder uit

03-11-2022

Training voor leden huurderspanel

Onze huurders worden vertegenwoordigd door ons huurderspanel; zij hebben een belangrijke stem bij het nemen van beslissingen bij Wonen Vierlingsbeek. Als huurder weten ze natuurlijk wat het huren van een woning inhoudt. En wat wij als verhuurder doen als je een huurcontract aangaat. Maar er is meer om te weten. En daarom schoven de leden van het huurderspanel gisteravond aan voor de Training Huurderspanel, verzorgd door een docent van een opleider in de corporatiesector.

Waar je normaal niet aan denkt

Wat doet een corporatie, behalve verhuren? Hoe zou Nederland eruit zien zónder de wooncorporaties? Dat waren vragen die voorbijkwamen. Daarbij keken we terug naar de geschiedenis met een filmpje met zwart-wit beelden uit het begin van de vorige eeuw. En constateerden dat wooncorporaties het licht zagen in 1902. Want in dat jaar trad de Woningwet in werking en kregen de wooncorporaties een officiële status. Gelukkig maar, want de woonomstandigheden die we in het filmpje zagen, waren erbarmelijk. En sinds hun oprichting zijn corporaties bezig met verhuur, bouwen, planmatig en dagelijsk onderhoud, verduurzamen, sociaal beheer, leefbaarheid, verkoop van woningen, VVE-beheer, bedrijfspanden, maatschappelijk vastgoed en wonen & zorg. Zoals een deelnemer opmerkte: zaken waar je als panellid je niet altijd bewust mee bezighoudt.

Aan het werk

Naast kennis nemen van de geschiedenis en actualiteiten (denk aan woningmarktcrisis, hoge inflatie, afschaffen verhuurheffing, prestatieafspraken en meer)  werden de panelleden aan het werk gezet met een opdracht. Want wat maakt een corporatie nou uniek? En met welke spelers hebben corporaties te maken? Vragen waarop zij een antwoord mochten vinden. En er waren meer vragen: welke activiteiten mag een woningcorporatie nou wel en juist niet uitvoeren? Ook de Nationale Prestatie Afspraken, sociale verhuur, liberalisatiegrens en meer theoretische zaken passeerden de revue.

Luchtig

Met een luchtig filmpje sloten we tenslotte deze gevarieerde trainingsavond af. Die werd interessant, boeiend, vol kennis, begrijpelijk en ook leuk gevonden door de deelnemers. Dat smaakt naar meer. Met dank aan de docent en de deelnemers van het huurderspanel!

Terug