Rookmelders: vragen en antwoorden!

30-06-2022

Op 1 juli 2022 moeten alle woningen in Nederland voorzien zijn van een rookmelder. Als verhuurder moeten wij deze rookmelders aanbrengen. Wij zetten de meest gestelde vragen over rookmelders voor u op een rij!
 
Hoeveel rookmelders worden er geplaatst?
De rookmelders worden op elke verdieping geplaatst waar "verbleven" wordt, bij voorkeur op de vluchtroute. Een zolder met vlizotrap of kelder is geen verblijfsruimte, daar wordt door ons géén rookmelder geplaatst. 

Waar worden rookmelders geplaatst?
Rookmelders worden geplaatst op de vluchtroute, meestal is dat de hal, gang en/of overloop.
 
Komt er een rookmelder op zolder?
Heeft u een vaste trap naar de zolder? Dan is dit een verblijfsruimte en moeten wij hier een rookmelder plaatsen. Heeft u vlizotrap? Dan is dit geen verblijfsruimte maar bergruimte en wordt hier dus ook geen rookmelder geplaatst. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de kelder.
 
Aansluiting van de rookmelders op het lichtnet
Rookmelders op het lichtnet worden aangesloten op een stroompunt in het plafond. Dit zorgt ervoor dat de rookmelder continue van stroom voorzien is. Als er meerdere rookmelders zijn geplaatst, dan worden deze draadloos aan elkaar gekoppeld. Als één melder in huis afgaat door rook, dan gaat het signaal bij alle melders die gekoppeld zijn.
 
Zit er een batterij in en moet ik deze vervangen?
Er zitten back-up batterijen in, voor als de stroom plotseling uitvalt. Het voordeel van deze rookmelders is dat deze batterij om de 10 jaar vervangen hoeft te worden.
 
Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud?
Wonen Vierlingsbeek is verantwoordelijk voor het onderhoud en u bent verantwoordelijk voor het schoon houden van de rookmelder. Hou de rookmelder stofvrij door één keer per maand met stofzuiger langs de rookmelder te gaan. Dit voorkomt valse meldingen.
 
Worden alle woningen vóór 1 juli voorzien van rookmelders?
Elektro van Goch heeft aangegeven dat zij de deadline van 1 juli niet gaan halen. Maar we proberen zoveel mogelijk woningen vóór 1 juli te voorzien van een rookmelder. Ook na 1 juli gaat van Goch verder met het plaatsen van de rookmelders tot alle woningen van ons beschikken over één of meerdere rookmelder(s).
 
Waardoor zijn er vertragingen?
Door personeelsgebrek bij onze installateur.
 
Kan ik zelf bellen voor het maken van een afspraak?
Heeft u nog geen rookmelder(s)? Dan kunt u zelf bellen met Elektra van Goch voor het inplannen van een afspraak. Het telefoonnummer staat vermeld in de brief die u van hen gehad heeft.
 

Terug