Vaker recht op huurtoeslag dan gedacht!

30-06-2021

Sinds 1 januari 2020 zijn de harde inkomensgrenzen voor huurtoeslag vervallen. Voorheen kon het recht op huurtoeslag in één keer vervallen als iemand een paar euro te veel ging verdienen. Sinds 1 januari 2020 is dit niet meer. Als je inkomen stijgt krijg je minder toeslag maar het is niet meer zo dat bij een kleine stijging de toeslag plotseling helemaal wegvalt. Veel huurders weten dit niet en lopen hierdoor toeslag mis!

Huurtoeslag vorig jaar aanvragen vóór 1 september

Denkt u dat u in 2020 in aanmerking kwam voor huurtoeslag? Maak dan een proefberekening op www.toeslagen.nl/huurtoeslag. Heeft u recht? Vraag de huurtoeslag 2020 dan vóór 1 september 2021 aan. Goed om te weten: als u huurtoeslag voor vorig jaar aanvraagt, loopt de toeslag automatisch door in 2021. Controleer daarom ook uw gegevens van 2021. Als er iets verandert in uw persoonlijke situatie, geef de wijziging dan door. En zet zo nodig de huurtoeslag stop per 31 december 2020. 

Belangrijkste voorwaarden huurtoeslag

Niet iedereen die huurt, kan huurtoeslag krijgen. De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen: u moet onder meer 18 jaar of ouder zijn en een zelfstandige woonruimte huren. Dit betekent dat u in ieder geval een eigen toegangsdeur hebt die op slot kan, een eigen keuken en een eigen wc. Daarnaast gelden de volgende voorwaarden voor de huurtoeslag 2020: 
  • Uw huur mag niet te hoog zijn. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag over 2020, mochten de huur- en servicekosten van je woning vorig jaar niet hoger zijn dan € 737,14 per maand. Zijn alle huisgenoten jonger dan 23? Dan mochten de huur- en servicekosten maandelijks maximaal € 432,51 zijn;
  • Uw inkomen mag niet te hoog zijn. Hoe hoog je inkomen in 2020 mocht zijn, hangt af van uw huur, de leeftijd van u en uw huisgenoten en de samenstelling van uw huishouden;
  • Uw vermogen mag niet te hoog zijn. Kijk op de website van de Belastingdienst wat de normen voor 2020 waren.

Meer informatie?

Kijk op www.toeslagen.nl/huurtoeslag of bel de Belasting Telefoon: 0800-0543 (gratis). Voor hulp bij het aanvragen van toeslagen kijkt u hier www.toeslagen.nl/hulp.

 

Terug