Huurtoeslag
Huurtoeslag

U kunt zelf bekijken of u recht heeft op huurtoeslag door een proefberekening te maken via Proefberekening toeslagen. Uw recht op toeslag en de hoogte hiervan is afhankelijk van onder andere uw verzamelinkomen, leeftijd, vermogen, huishoudsamenstelling en huurprijs.

Huurtoeslag aanvragen?

U vraagt huurtoeslag aan via de Belastingdienst. Kijk op de Belastingdienst Huurtoeslag  of bel de Belastingtelefoon 0800- 0543. Het toeslagjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december, maar u kunt gedurende het hele tijdvak huurtoeslag aanvragen. De huurtoeslag wordt verstrekt vanaf de eerste maand van het lopende kalenderjaar. Gaat uw huurcontract pas na 1 januari in, dan wordt de huurtoeslag vanaf de ingangsdatum van het contract toegekend. Eén van de voorwaarden voor het ontvangen van de toeslag is dat u en uw gezinsleden staan ingeschreven in de BRP; Basisregistratie Personen. U doet dit bij uw gemeente.

Reserveer uw huurtoeslag voor de huurbetaling

U ontvangt uw huurtoeslag op uw eigen bankrekening; het is niet meer mogelijk deze door uw verhuurder te laten ontvangen om in mindering te brengen op uw huurbetaling. Huurtoeslag wordt vooraf uitgekeerd, reserveer het dus voor uw huurbetaling!

Wijzigingen doorgeven

Verandert uw situatie, bijvoorbeeld door verhuizing, samenwonen, scheiding, een kind dat uit huis gaat of juist weer thuis komt wonen? Of stijgen of dalen uw inkomsten of die van één van uw huisgenoten? Dan kan dit van invloed zijn op de hoogte van uw toeslag of zelfs op uw recht op huurtoeslag. Geef dit dus door aan de Belastingdienst. Zo voorkomt u dat u achteraf toeslag moet terugbetalen of dat u nu toeslag misloopt, terwijl u die maandelijks hard nodig heeft. Ook voor vragen over wijzigingen kunt u terecht bij de Belastingdienst of de Belastingtelefoon via 0800-0543.

Controleren beschikking

Ontvangt u al huurtoeslag? Dan rekent de Belastingdienst de toeslag voor het nieuwe kalenderjaar automatisch voor u uit. De Belastingdienst krijgt hiervoor de huurgegevens van Wonen Vierlingsbeek en de gegevens over de samenstelling van uw huishouden van de gemeente. U ontvangt rond de jaarwisseling een beschikking waarop alle gegevens voor het komende jaar staan vermeld. Let op: controleer deze beschikking goed! Staan hier fouten in, dan dient u snel te reageren. Ook als u te veel toeslag ontvangt. Dit moet u later namelijk toch weer terugbetalen.